dimecres, 18 de febrer del 2009

La crònica i les imatges de la cloenda del 5è Congrés d'Ateneus de Catalunya

El passat diumenge 15 de febrer va ser un dia intens però molt profitós per a les 180 persones que van participar a la cloenda del 5è Congrés d'Ateneus de Catalunya. Es tractava de tancar un procés participatiu convocat per la Federació d'Ateneus de Catalunya (FAC), que ha durat 13 mesos i que ha tingut per objectiu construir l'associacionisme sociocultural del futur, fent créixer els centres culturals, casals i ateneus del present.

Matí: inauguració, votació de les esmenes i taula rodona

La jornada va començar a les 10 del matí, amb els parlaments de les autoritats assistents. Hi van participar, el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, el Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, el president de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, José Manuel González Labrador i el Comissionat de l’Alcaldia per a la Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Barcelona, Ramon Nicolau, a més del president de la Federació d'Ateneus de Catalunya, Pere-Joan Pujol. Tots van coincidir en felicitar a totes les persones participants a les diferents fases del Congrés per la feina feta. El president del Parlament, Ernest Benach, va manifestar que "Catalunya és terra d'ateneus" i va animar a les entitats a ser presents a internet per formar part de l'anomenada "cultura 2.0". Per la seva banda, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, va demanar que l'ateneïsme actués com a "aglutinador" de la cultura popular catalana.

Seguidament es va procedir a la votació de les esmenes presentades per les entitats federades al document de conclusions extret dels 5 Debats Temàtics realitzats en diferents punts del territori català durant l'any 2008. Va ser en aquest moment va ser quan tots els i les congressistes van poder exercir el seu vot per a cadascuna de les esmenes presentades per les entitats per decidir si volien o no incorporar-les al document final. En els propers dies estarà disponible en aquest blog aquest document amb totes les modificacions aprovades realitzades.

Després de les votacions va arribar l'hora de la taula rodona "Tenim Futur", a través de la qual diversos experts van debatre sobre quins són els reptes de futur del moviment ateneístic i com cal afrontar-los. Hi van participar:

  • Ferran Mascarell: Historiador i vicepresident de l’Ateneu Barcelonès. Tema: Comunicació i xarxes associatives
  • Joan Mas: Empresari i President Fundació Mas i Mas. Tema: Consum cultural

  • Alfons Martinell: Director càtedra UNESCO: politiques culturals i cooperació (UdG). Tema: Societat intercultural.
  • Josep Maria Canyelles: Expert en Responsabilitat Social d’empreses i organitzacions. Tema: Relacions entitats-empreses.
  • Lluís Sàez: Sociòleg i professor a ESADE i a la UAB. Tema: Valors de la societat catalana.

  • Moderava: Imma Pulido, periodista

Abans del dinar, que es va realitzar a les mateixes instal·lacions de l'Institut del Teatre es va oferir a totes les persones assistents un espectacle innovador anomenat "Terra prenyada", que mescla disciplines tant diferents com la música i la pintura. La interpretació va anar a càrrec de Joan Baixas i la música de Paca Rodrigo.

Tarda: Treball en grups, lectura del manifest i comiat

Després del dinar es va iniciar una sessió de treball en grups durant la qual es van presentar diverses experiències i bones pràctiques desenvolupades per entitats federades sobre els diferents àmbits temàtics del Congrés, per tal de donar-les a conèixer a la resta d'associacions. Un cop fet aquest treball, totes les persones assistents es van tornar a reunir a la Sala Ovidi Montllor de l'Institut del Teatre per conèixer els resultats de les votacions a les esmenes realitzades al matí i assistir a la lectura del manifest resultant del 5è Congrés d'Ateneus de Catalunya. L'acte el va cloure el president de la Federació, Pere-Joan Pujol, que va agrair a tothom la seva participació i va fer una crida a seguir construint dia a dia les entitats socioculturals catalanes.

Galeria d'imatges de la cloenda del 5è Congrés d'Ateneus