diumenge, 15 de febrer del 2009

El manifest del 5è Congrés d'Ateneus de Catalunya

Enllaç per descarregar-lo.

Les entitats que formem part de la Federació d’Ateneus de Catalunya volem compartir amb el conjunt de la ciutadania les reflexions que hem elaborat en el marc del 5è Congrés d’Ateneus de Catalunya, al voltant de la tasca que l’associacionisme sociocultural del què formem part realitza al nostre país. Així:

  • Ens reconeixem com un col·lectiu d’entitats que des de fa més de 150 anys ens apleguem en tot el territori català per crear, acollir o difondre la cultura catalana, promocionar l'esbarjo recreatiu i educatiu, promoure la formació de la persona, i promoure l'activitat cultural, esportiva i de lleure, tot potenciant la relació entre les nostres entitats i l’entorn local en el qual cadascuna està inserida, per a donar-li valor i fomentar els espais de convivència i democràcia.

  • Valorem el paper de les 75.000 persones que col·laboren voluntàriament amb les nostres entitats, i especialment el d’aquells equips directius que de manera desinteressada i altruista es responsabilitzen i comprometen a dinamitzar-les i a projectar-les cap al futur .

  • Ens sentim oberts a tots els ciutadans i ciutadanes que viuen al nostre país, als que fa temps que hi són i als que van arribant, i volem que les nostres entitats segueixin actuant amb el compromís i la constància amb què ho han fet fins ara per ser llocs de trobada i d’interrelació.

Per tot això:

1-Volem reivindicar el reconeixement a la nostra tasca i el suport a les nostres entitats. Som la referència del teixit associatiu sociocultural de Catalunya i volem continuar sent-ho, i per tant apostem pel futur de les nostres entitats i per millorar el nostre lloc en l’espai cultural del país.

2-Volem reforçar les activitats que realitzen les persones que ja tenim associades, alhora que volem potenciar noves iniciatives i donar suport a les propostes de nous col·lectius, i per tant volem dotar les nostres entitats de més recursos professionals i organitzatius.

3-Volem treballar per a una nova relació entre administracions públiques i entitats, per tal de construir un model compatible d’oferta d’activitats i serveis, que permeti a les entitats finançar-se de manera equilibrada entre fons privats i públics, així com participar en els òrgans consultius que es relacionin amb les nostres activitats.

4-Demanem als mitjans de comunicació que situïn l’aspecte sociocultural a la seva agenda de prioritats, i volem subscriure el nostre compromís de col·laborar amb ells en aquesta tasca.

5-Volem donar valor al patrimoni extraordinari de què disposen les entitats, tant el tangible com l’intangible, i per tant demanem el suport de l’administració pública per garantir les seves possibilitats de projecció i el manteniment físic dels immobles i la seva catalogació en tant que equipaments d’ús públic.

6-Finalment, reconeixem la Federació d’Ateneus de Catalunya com a l’òrgan que aplega i representa les nostres entitats, i permet que conjuntament puguem generar opinió i discurs, treballar en xarxa i reforçar la nostra acció, mantenint i reforçant el nostre lloc en el teixit social, i presentar-nos com a espais de ciutadania activa.

Barcelona, 15 de febrer de 2009